PIELĘGNACJA I SEZONOWANIE KOMPOZYTOWEJ DESKI TARASOWEJ

Deski tarasowe z kompozytu drewna stanowią idealny materiał, który jest odpory i trwały na ciągle zmieniające się warunki atmosferyczne. Wykonane z nich balkony, ścieżki lub tarasy nie wymagają przeprowadzania skomplikowanych i czasochłonnych zabiegów konserwujących tak jak przy drewnie naturalnym. Jednak jeżeli zależy nam na estetycznym wyglądzie nawierzchni przez długi czas, należy ją regularnie czyścić.

Pielęgnacja desek kompozytowych

Czyszczenie desek tarasowych jest bardzo łatwe i nie wymaga żadnych specjalnych środków czyszczących. Zwykle użycie ciepłej wody ze środkiem spieniającym w zupełności wystarczają. Najlepsze efekt czyszczenia otrzymujemy przy użyciu wody pod wysokim ciśnieniem, czyszcząc zgodnie z kierunkiem ryflowania na deskach. Należy jednak pamiętać aby ciśnienie nie było większe niż 100 barów.

Usuwanie uciążliwych plam

Deski kompozytowe jak i inne materiały używane do budowy tarasów, balkonów czy ścieżek są narażone na powstawanie uciążliwych plam i zabrudzeń. W większości przypadków do usunięcia tych plam wystarczy woda z płynem do mycia naczyń. Czasami zdarzając się sytuacje gdzie będziemy musieli zakupić specjalny preparat czyszczący, który pomoże nam usunąć różnego rodzaju zabrudzenia z tłuszczu czy sadzy.

Usługa czyszczenia

Jeżeli jednak nie mają Państwo odpowiedniego sprzętu, czasu ani chęci możemy zaproponować usługę czyszczenia tarasu, ścieżek myjką wysokociśnieniową z ciepłą woda i delikatnym środkiem czyszczący.

W celu uzyskania szczegółowych informacji proszę skorzystać z formularza kontaktowego po prawej stronie.

Sezonowanie desek kompozytowych

Inaczej to zmiana kolorystyki, która trwa od jednego do szczęściu miesięcy w zależności od warunków atmosferycznych (opady, nasłonecznienie). Jest to proces naturalny i wynikający z ekspozycji odkrytych włókien drzewnych podczas szczotkowania desek kompozytowych. Deski pełnie koloru nabierają po okresie sezonowania i powracają do koloru zbliżonego do pierwotnego. Kolor zwykle po okresie sezonowania jest o 0,5 – 1 tonu jaśniejszy.